Düşük lifli diyet artıları ve eksileri
Düşük lifli perhizler, sindirim sistemi üzerindeki yükü eksiltmeye, gastrointestinal kanaldan geçen besin ölçüsünü eksiltmeye ve mide sızısı, gaz, kabarıklık ve ishal gibi semptomları eksiltmeye destekçi olmak için planlanmıştır.
Perhiz tipik olarak alttakileri kapsayan sindirim meselelerinin tutuşması sırasında kısa bir vakit süresince izlenir:
– Ülseratif kolit
– Crohn hastalığı
– İrritabl bağırsak belirtiyi IBS
– Divertikülit
Ayrıca kolonoskopi, kolostomi veya ileostomi gibi bazı cerrahi operasyonlardan evvel önerilebilir.
Düşük lifli perhiz artıları ve eksileri
Düşük lifli perhiz sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayabilir. Özellikle semptomların tutuştuğu gidişatlarda IBS, divertikülit, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı için kısa süreli, düşük lifli bir perhiz öönerilebilir. Ayrıca bağırsaklarınızın pak olduğundan emin olmak için kolonoskopiler gibi operasyonlardan evvel kullanılır.
Bununla beraber, lif, sıhhatin bir hayli güzergahı ve çok istikametli bir perhizin ehemmiyetli bir bileşenidir. Perhiz lifinin kan şekeri hakimiyeti, tansiyon ve kolesterolü düşürmek gibi bereketleri vardır. Lif ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı GERD, hemoroid, divertikülit, kabızlık ve bağırsak ülseri gibi meselelere karşı da gözetici olarak vazife yapabilir.
Peki, yeterince lif harcanmazsa ne olur? Düşük lifli perhizler kısa vadede iyi olsa da, uzun vadede negatif sağlık tesirleri yaratabilir.Çalışmalar yeterli lif tüketiminin; kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve kolorektal kanser tehlikesini düşürdüğünü göstermektedir.
Düşük lifli perhiz nasıl takip edilir
Düşük lifli perhiz, ham meyve ve sebzeler, bütün hububatlar, yağlı tohumlar ve baklagiller gibi yüksek lifli gıdaları harcamamakla yapılır. Düşük lifli perhizde bu yiyecekler yerine, muhtelif arıtılmış hububatların, düşük lifli meyvelerin ve sebzelerin ve sağlıklı yağların tadını çıkarabilirsiniz.
Yüksek yağlı, düşük lifli bir perhiz yaparken en kolay değiş tokuşlardan biri, bütün buğday, yulaf, kinoa ve kahverengi pirinç gibi bütün hububatlar yerine beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç harcamaktır. Konserve veya pişmiş sebzelerin bir hayliyi, özellikle tohum olmadığı gidişatlarda harcandığında lif bakımından daha düşüktür.
Sakınılması gereken yiyecekler
Düşük lifli perhizlerde, yüksek lifli meyveler, sebzeler, baklagiller ve bütün hububatlar gibi lifli yiyecek tüketiminizi sınırlamanız netlikle koşuldur. Düşük lifli perhizde sakınmanız gereken besinler:
– Yulaf, kinoa, kahverengi pirinç, arpa, karabuğday gibi kepekli hububatlar
– Çiğ ve kuru meyveler
– Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, lahana ve lahana gibi sert sebzeler
– Soğanlar
– Sarımsak
– Avokado
– Kabuklu patates
– Salam sosis vb. işlenmiş etler
– Baharatlı yiyecekler
– Fasulye, mercimek, bezelye gibi baklagiller
– Kuruyemiş ve yağlı tohumlar
Düşük lifli besinler
Perhizinizdeki lif ölçüsünü kısıtlarken güvenle tadını çıkarabileceğiniz düşük lifli yiyecekler ve düşük lifli atıştırmalıklar bulunmaktadır. Ayrıca, az ölçüde lifli sebzeler, nişastalar ve harcayabileceğiniz meyveler dahi var. Düşük lifli perhizinizin bir parçası olabilecek en iyi yiyecekler:
Meyveler: Muz, kavun, nektarin, şeftali, papaya, konserve meyve
Sebzeler: Havuç, kuşkonmaz, kabuksuz patates, pancar, ıspanak, mantar, patlıcan, kabak, kabuğu veya çekirdeği olmayan iyi pişmiş/konserve sebzeler
Nişastalılar: Beyaz makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç, sade kraker, beyaz unlu krep/waffle, düşük lifli arıtılmış sıcak/soğuk hububatlar
Proteinli yiyecekler: Yumurta, tensiz tavuk, tensiz hindi, balık, deniz mahsulleri, süt mahsulleri
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, ot beslemeli tereyağı
Ne kadar takip edilmeli
Çoğu vaziyette, düşük lifli perhizler kısa bir vakit süresince izlenmelidir. Misalin kolonoskopi için düşük lifli bir perhiz, genellikle harekâttan evvel birkaç gün için zorunludur. Crohn hastalığı veya divertikülit gibi değişik mevzular için, perhiz tipik olarak yalnızca bulgular sırasında semptomları eksiltmek için nasihat edilir.
Semptomlar eksildikçe zamanla, perhizinize tekerrür usulca lif ilave etmeye başlayabilirsiniz. Gidişat bazında değişebileceğinden, düşük lifli bir perhizi ne kadar müddetle uygulamanız gerektiğini tanımlamak için hekiminiz veya diyetisyeninizle yakın bir biçimde çalışmanız önerilir.
Düşük lifli bir perhiz uzun vadede nasihat edilmez zira lifli bir perhiz; kabızlık, basur, divertikülit ve bağırsak ülseri gibi değişik sindirim meseleleri geliştirme tehlikesiyle ilişkilidir. Lif tüketimi aynı zamanda daha iyi kan şekeri hakimiyeti, kolesterol seviyelerinin eksilmesi ve sindirim sisteminin sıhhatinin iyileştirilmesi gibi değişik sağlık yararlarıyla da iletişimlidir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
[email protected]