Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları

Ülkemizde tüketilen protein miktarının büyük bir kısmını bitkisel kaynaklı besinler karşılar. Baklagiller protein güzergahından çok zengin kaynaklardır. Bedene alınan protein miktarının yanında kalitesini belirleyen içeriği de ehemmiyetlidir. Günlük beslenmeyle mutlaka alınması gereken aminoasitler, ktümörübaklagiller ile karşılanabilir. Her gün alınmalıdır çünkü eksiklikleri, başka bir günkü fazlalıkla giderilemez. Ayrıca baklagiller ve hububatlar birlikte tüketildiğinde besin bedellerinin daha kaliteli olduğu gözlemlenmiştir.

Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları #1

1- Mercimek

Bu doyurucu baklagillerin bir çok çeşidi vardır ve en yaygınları kırmızı ve yeşil mercimektir. tüm çeşitleri mükemmel bir protein kaynağıdır ve bir fincan pişirilmiş mercimek 17-18 gram protein içerir. Mercimek ayrıca demir, potasyum, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengindir. Pişirme süresi genellikle 30-40 dakikadır. Bu da süratli ve sağlıklı bir yemek için khadisece hazırlanabileceği anlamına geliyor.

Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları #2

2- Ktümörü fasulye

Bir fincan pişmiş ktümörü fasulye yaklaşık 10 gram protein içerir. Ktümörü fasulye aynı zamanda iyi bir demir, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Yüksek lif içeriği kan şekeri seviyesini ayarlamaya dayanakçı olur. Zengin protein, demir ve lif üçlüsüyle pilavlara, çorbalara, güveçlere, daha bir çok yemeğe eklemek için harika bir seçenek.

Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları #3

3- Soya Fasulyesi

Soya bazen kötü olarak lanse edilse de, bütün ve işlenmemiş formda tüketildiğinde olağanüstü derecede besleyicidir. Güçlü bir protein kaynağıdır. Sekiz temel amino asidin tamamını kapsar ve bir fincan pişmiş soya fasulyesi 18 gram protein içerir. Soya fasulyesi aynı zamanda iyi birer B12 ve K vitamini kaynağıdır.

Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları #4

4- Nohut

Bir fincan pişmiş nohut yaklaşık 14 gram protein içerir. Demir ve lif bakımından oldukça zengindirler ve aynı zamanda “kolesterolün vücuttaki kolesterole benzer bir şekilde, sitosterol ismi verilen bir bitki sterolunu” kapsarlar. Bu da kan kolesterol seviyelerinin düşmesine ve genel kalp ve damar sağlığınına dayanakçı olabilir.

Protein kaynağı 5 baklagil ve faydaları #5

5- Bezelye

Bezelyeler yeşil ve sarı olabilir. Sarı olanlar özel olarak kurutma teknikleriyle yetiştirilen bir bezelye cinsidir. Bir fincan pişmiş bezelye yaklaşık 15 gram protein içerir ve yaklaşık olarak aynı miktarda lif içerir. Bu da bezelyeyi oldukça besleyici hale getirir. Potasyum, magnezyum, demir ve B vitaminleri bakımından da zengindirler. Yaklaşık 45 dakika içinde pişirilebilir ve ayrıca birçok yemeğin içine eklenebilir.

Dyt. Serkan Sıtkı ŞAHİN