Taze ve doğru besine erişmenizi sağlayacak ipuçları
Çağdaş dünyada her türlü besin ürünşana erişmek çok kolayken, alternatifler arasında bütçemize uygun olanını tanımlamak kadar tazeliği de bir o kadar ehemmiyetlidir. Ancak bazen bu yalnızca vaziyeti daha da güçleştirebilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünle karşılaşabilir veya olgunlaşmamış veya tatsız meyve ve sebzeler satın alabiliriz. İşin iyi yanı, doğru ipuçlarını öğreniyorsanız tüm bunlardan sakınabilirsiniz. Ucuz diye alınan bazı besin ürünlerinin yenilemeyecek gidişatta olması reelinde sizi daha fazla hasara sokabilir. Bu surattan, doğru besin ürünlerini seçerken dikkat faktörüz gerekenleri sizler için sıraladık…
Zeytin seçerken çekirdekli olanları seçim etmek daha iyidir. Bunun sebebi, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra zeytinlerin içine giren ve meyvenin püre gibi görünmesini sağlayan bir turşunun üzerine yerleştirilmesidir. Üstelik içeri girdiğinde zeytinlerin reel lezzetini de gölgeliyor.
Kulağa afallatıcı gelse de, taze balıklarda aşikar bir balık kokusu olmamalıdır. Bunu seziyorsanız, balığın taze olmaması olasıdır. Tazeliğin bir başka işareti de renktir. Bir çiftlikte yetiştirilen somon balıkları genellikle sarih pembe renktedir, yabani balıklar ise banalde daha koyu tonlara sahiptir. Balığın yüzeyinde gri veya kahverengi kirler varsa, balığın bir vakittir ambarda yakalandığını gösterir.
Taze hurma buruşabilir, ancak çok fazla değil ve çok sert olmamalıdır. Kuru meyveler etli göründüğünde ve hafif parlak bir cilde sahip olduklarında en iyisidir. Şeker kristalleri veya beyaz kirler olmamalıdır, zira bunların varlığı bozulmanın çoktan başladığını gösterir.
Bir satıcı sattığı sarımsağın taze olduğunu beyan ederse hafif bir kokudan anlaşılır. Koku çok aşikarsa, sebzenin daha önceki olması veya yanlış saklanmış olması olasıdır. Üstelik içeride çürümeye de başlamış olabilir.
Pancar alırken yapraklı olanları seçim edin, zira bu sebzenin taze olduğunu basitçe kavramanıza dayanakçı olacaktır. Ancak bu cins pancarları bulmak her zaman olası değildir, bu sebeple sebzenin büyüklüğüne ve köküne dikkat faktörüz gerekir. Kuyruğunda çok fazla kıl olmayan çok büyük olmayan bir pancar seçmek daha iyidir, aksi takdirde sert, tatlı olmayan bir ürün alma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız.
Bıldırcın yumurtası seçerken, her şeyden evvel, kabuğun vaziyetini dikkatlice hakimiyet ettiğinizden ve araştırdığınızdan emin olun. Raf ömrünü andırmakta fayda var; oda sıcaklığında 30 güne kadar ve buzdolabında 60 güne kadar. Kutunun yapım tarihi yoksa yumurtaların tazeliğini ağırlıklarını kavrayabilirsiniz. Taze bir yumurta 10-12 gr ağırlığında olacaktır. Bir yumurta azıcık daha minikse, bıldırcın yumurtası kurumaya başlamış demektir ve değişik olanları seçim faktörüz daha iyi olur.
Ana renkten değişik olan aşikar noktalar, meyvede bir mesele olduğunu gösterir. Koyu cilt kirleri olan avokadolardan sakınmak en iyisidir, zira bu genellikle çürüme sürecinin başladığının bir işaretidir. Sapın yanındaki alana da baskı uygulayabilirsiniz; parmağınızla dürtebilirseniz, meyve muhtemelen fazla olgunlaşmıştır.
Bazen nar satın almak hayal kırıklığına dönüşüyor zira içi solgun ve tatlı olmuyor. Böyle bir vaziyetten sakınmak için şunlara dikkat edin: Meyvenin biçimi ideal bir daire oluşturmamalı, aksine köşeli olmalıdır, zira cildin pürüzsüzlüğü ve sıkılığı da olgunluk göstergesidir.
Her şeyden evvel, iyi bir limon ağırlığı ve kabuğunun kalınlığı ile belirlenebilir. Meyve ilk bakışta büyük görünmeyebilir, ancak ağır olmalıdır. İnce ten ve sapın mini çizgilerin dağıldığı bir çukur, birinci sınıf bir limonun işaretidir. Meyvede yüksek ölçüde mineral olduğunu gösterirler.








