Covid diyetiyle bağışıklığınızı güçlendirin
Diyetisyen Gizem Gençyürek, güçlü bağışıklık için Covid perhizini önerdi: “İlk olarak balanslı beslenin, su lüzumunuzu tanımlayın. Özellikle zerdeçal, mantar, karnabahar, yeşil çay, keten tohumu, yaban mersini, Hindistan cevizi, sarımsak, yoğurt gibi gıdaları harcayın. Ancak günde en fazla 1 yemek kaşığı önerilen zerdeçalı daha yararlı olsun diye 3-4 yemek kaşığı harcamak sıhhatimiz için riskli hale kazanç” dedi.
Dyt. Gizem Gençyürek, tüm dünyaca içinde bulunduğumuz bu zorlu yarıyılda önceliğin kendi sıhhatimizi gözetmek olduğunu belirterek “Karantina günleri olarak ifade ettiğimiz, konutta çokça zaman geçirdiğimiz bugünlerde fiziksel hareketliliğin eksilmesi; kimi zaman can kasvetinin insanı aralıksız bir şeyler yemeye ya da içmeye itmesi sıhhatimiz açısından bir tehlike etmeni oluşturuyor. Bunun önüne geçmek ise hakikatinde hiç de güç olmayan sıhhatli beslenme kaideleriyle olası” dedi.
“Şahsi su lüzumunuzu tanımlayın”
Bunun için balanslı beslenme ve su tüketiminin oldukça ehemmiyetine değinen Dyt. Gençyürek, şöyle devam etti: “İlk olarak balanslı bir beslenme koşul. Özellikle kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği gibi ana öğünlerde et, süt, hububat, meyve-sebze olan 4 temel yiyecek grubuna yer vermeliyiz. Su tüketimi de çok ehemmiyetli. Kilo X 35 ml yöntemi ile 50 kilo olan birisi için 50×35=1750 ml herkes şahsi su lüzumunu tanımlayıp her gün en az gereksinimi olan suyu harcamalı.”
“Zerdeçal tüketimini mübalağa etmeyin”
Dyt. Gençyürek, bağışıklığı güçlü yakalamaya ekstra özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Özellikle zerdeçal, taze sebze-meyve, mantar, karnabahar, yeşil çay, keten tohumu, yaban mersini, Hindistan cevizi, sarımsak, yoğurt gibi bağışıklık kuvvetlendirme üzerine pozitif katkısı olan gıdaları kesinlikle her gün harcamalıyız. Ancak bu teklifler sıhhatli fertler için verilmekte olup, özel beslenme gerektiren hastalığı olan şahısların kesinlikle bir uzmana danıştıktan sonra harcaması gerekmektedir. Veya bu yiyeceklere karşı bir hassasiyeti/alerjisi olan şahısların harcamaması gerekiyor. Aynı zamanda önerilen ölçüler haricinde tüketim de bireyin hayatını negatif etkileyebilir. Misalin; günde en fazla 1 yemek kaşığı önerilen zerdeçalı bizler daha yararlı olsun diye 3-4 yemek kaşığı harcamaya kalkarsak sıhhatimiz için riskli hale gelecektir.”