İnflamasyona sebep olan besinlere dikkat

Beslenme ve Diyetetik kısmı Arş. Gör. Kübra Şahin, ulus arasında iltihaplanma, yangı olarak öğrenilen inflamasyona dair ehemmiyetli bilgiler aktardı. Şahin, inflamasayonun, bedende mikrop veya kimyevi, fiziksel ve öbür muhtelif sebeplerle doku zararı alana geldiğinde bedenin kendine özgü verdiği bir cevap olduğunu ifade etti. İnflamasyonun emelinin, hem doku zararı yapan sebebi ortadan kaldırmak veya olduğu yerde hudutlu yakalamak, hem de zarar gören dokuları onarmak ve yenilemek olduğunu söyledi.

İnflamasyona sebep olan besinlere dikkat #1

Balanssız beslenme kronikleştiriyor

İnflamasyonun sebeplerine değinen Şahin, ”Stres, bunalım, hareketsiz yaşam biçimi ve balanssız beslenme kronik inflamasyonun sebeplerindendir. İnflamasyon balansını sağlama ve devam ettirmede; yiyecekler ve beslenme seçimlerimiz ehemmiyetli rol oynamaktadır. Perhiz içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde tesirli olduğu görülmektedir” dedi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, doymuş yağ asitleri palmitik, stearik ve miristik asit, trans yağ asitleri, yüksek glisemik indeks kapsayan arıtılmış karbonhidratlar ve yüksek omega-6/omega-3 oranının inflamasyonu çoğaldırdığını belirterek, çoğalışa karşı uzak durulması gereken gıdaları şöyle sıraladı:

– Kızartılmış gıdalar fast-food

– Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et mahsulleri

– Makarna, beyaz undan yapılan ekmek, kek, bisküvi, kraker, kurabiye

– Tatlandırıcılar

– Arıtılmış nebatsal yağlar margarin, ayçiçek, soya, mısırözü, kanola yağları gibi

– Yüksek fruktozlu mısır şurubu gazlı meşrubatlar, şekerli meyve suları, işlenmiş tatlılar, salata sosları-çeşniler, granola-beslenme barları gibi

– Soya mahsulleri

– Monosodyum glutamat kapsayan yiyecekler hazır çorbalar, cipsler, tavuk-et suyu tabletler gibi

– İçki